Bilder från faciliteringsdagarna – Bygg förändringskarta inifrån och ut

Det var otroligt roligt att få vara med på Faciliteringsdagarna nere i Göteborg. Inspirerande att träffa så många kunniga och härliga deltagare samt riktigt bra urval av talare.

Det var både roligt och nervöst att presentera för den här gruppen som vet hur saker och ting skall göras på “riktigt”.

Min session handlade om att bygga en förändringskarta inifrån och ut. Och du hittar bilderna från presentationen lite längre ned.

Bakgrunden till ämnet kommer från att förväntningar på arbetsgrupper och organisationer ökar. Vi behöver samarbeta med fler för att få jobbet gjort, bli bättre och snabbare. Samtidigt som många grupper jag möte brottas med utmaningen att överleva vardagen.

Det jag ville uppnå med min session var att visa några exempel på verktyg man kan använda sig av för hur en grupp med utgångspunkt från sin situation, kunna möta utmaningar och tillsammans komma fram till en väg framåt för att möta de nya förväntningarna. På 90 minuter hinner man inte mycket, så fokus var att locka till inspiration och låta deltagarna få prova på övningarna själva.

Vi inledde med några övningar hämtade från “Systemic Modelling” (läs mer om mina erfarenheter från Clean for Teams i våras) och som i sin tur baserar sig på bland annat Clean Language. Alltså, hur kan vi ställa rena frågor som hjälper den vi frågar utveckla sin egen modell utan att vi för den delen lägger på vår egen bild av det vi hör. Vi använde oss sedan av dessa frågor för att måla upp en målbild, mycket snabbt fånga vad vi önskar skulle hända och sedan använde vi oss av Cynefin Framework för att utforska problemområdena i lite mer detalj.

Det var första gången jag körde det här upplägget så tyvärr blev det en lite väl hastig demonstration av hur en förändringskarta skulle kunna se ut. Syftet med kartan handlar väldigt mycket om att göra något visuellt, så man tillsammans kan föra en diskussion kring vad det är man vill uppnå och var man väljer att lägga fokus. Att bygga en visuell förändringskarta är ett steg i “Agendashift Transformation Workshop“.

Presentationen av det verktyg jag använder för att arbeta med whiteboards och workshops online blev också väldigt kortfattad, så jag skall ta och klura på om det inte går att hitta på något virtuellt kring det lite längre fram.

Presentationen var uppskattad och lockade till intresse vilket jag tycker var otroligt roligt.

Var du med i rummet? Det vore otroligt roligt om du skulle kunna tänka dig lämna vilka tre ord du tog med dig från sessionen.

Några reflektioner

Jag tycker det är häftigt att se hur användandet av Clean Language har påverkan på hur människor lyssnar och blir medvetna både hur olika vi ser på saker samt den energi övningarna skapar. Mycket inspirerande och det vill jag göra mer. Sedan var nog hoppet lite för stort mellan Clean Language och sedan hålla ihop en röd tråd med att bygga en förändringskarta. Dessa områden kanske är två olika sessioner i framtiden.

Om du är intresserad av att veta mer

Den röda tråden för presentationen hämtade jag från Agendashift och det arbete som Mike Burrows leder tillsammans med oss övriga som arbetar med upplägget. Det arbetet drivs i en #Slack grupp som jag verkligen kan rekommendera. Vill du veta mer så gå in på agendashift.com.

Och sedan kan jag inte nog rekommendera boken “From contempt to curiosity” skriven av Caitlin Walker. Här får man läsa hur Systemic modelling kommit till, kopplingen till Clean Language samt hur Caitlin tagit lärdomar från att arbeta med ungdomar till att arbeta med grupper och företag.

Vill du läsa mer om Cynefin Framework och det arbete Dave Snowden gör så kan du titta på en kort video som introducerar själva ramverket (som vi knappt bara skrapade lite på ytan kring). Och från där så kan du gå nästan hur djupt och långt du vill på Google. Jag skulle också titta på och dra paralleller till det som Dr Karen Norman talade om under sin Keynote.

Back To Top