Meningsfulla konversationer

Kursen Meningsfulla konversationer är för alla individer eller alla team som vill uppleva fler och bättre meningsfulla konversationer i sin vardag.

Några vanliga frustrationer

  • Har du någon gång känt dig stressad att så fort som möjligt behöva säga din poäng innan någon annan hoppar in och tar över en konversation?
  • Har du någon gång känt att det du vill säga inte når fram till den du samtalar med?
  • Har du känt att du tvekar inför ett jobbigt samtal för att du inte riktigt vet hur det kommer att gå och vad som kommer att hända?

Vad den här kursen ger dig

Att skapa förutsättningar för verkligt meningsfulla samtal kräver både övning och ett samförstånd mellan de som deltar i samtalet.

Kursen kommer rusta dig både hur du skapar förutsättningar inför och hur du själv kan bidra till att de konversationer du har blir mer meningsfulla.

Bättre konversationer inom en grupp kan leda till

  • Ökad produktivitet då vi kan få mer gjort snabbare om vi kan fokusera på det som är viktigt och undvika missförstånd
  • Ökad förståelse och tydlighet genom att vi lär oss utmana och uppmärksamma våra egna antaganden
  • Bättre resultat då vi enklare kan ta till oss andras perspektiv, se alternativa lösningar och utmana varandra på ett säkert och tryggt sätt
  • Bättre teamkänsla genom att bättre kunna förstå och kunna arbeta mot gemensamma mål
  • Bättre relationer genom att lyssna och känna sig lyssnad på skapar en bättre förståelse för varandras likheter och olikheter, styrkor och svagheter
  • Bättre uthållighet genom att bli bättre medveten om oss själva, och de runtomkring oss så vi kan skapa de förutsättningar vi behöver tillsammans

Upplägg

Kursen är uppdelad i sex stycken moduler, där varje modul pågår 60 minuter och tillfällen planeras in vid bokning. Varje tillfälle blandar teori och att praktiskt få öva och prova på i en trygg miljö.

Efter varje tillfälle kommer du att få med dig konkreta verktyg du direkt kan börja använda i din vardag, och förslag på övningar som gör det enklare för dig att prova.

Varje tillfälle hålls online så du behöver tillgång till dator, kamera och headset och en okej uppkoppling.

Våra tankar och känslor – det vi kallar Tillstånd – kan ha stor påverkan på våra konversationer. I den här modulen kommer vi att gå igenom och öva på en enkel modell som hjälper dig själv att checka av och namnge ditt tillstånd så du kan ta hänsyn till det innan ens en konversation startar.
Vår hjärna är fantastisk! Den hjälper oss utan att vi är medvetna om det att förenkla och tolka de intryck vi upplever runtomkring oss. Det kan också bli ett hinder i våra samtal med andra, då vår hjärna snabbt gör antaganden utan att vi faktiskt sett bevis på att det är så. I den här modulen kommer du bli medveten om antaganden du och andra omedvetet gör, hur det kan påverka de konversationer du har och få med dig verktyg för att hålla dina antaganden i schack.
Även om vi inte alltid är medveten om det, vi tar med oss våra minnen, känslor och förväntningar i vår kommunikation med andra. I den här modulen kommer du bli medveten om hur olika typer av sammanhang kan påverka våra samtal och du får med dig verktyg för hur du kan checka ditt eget sammanhang och under och inför en konversation ställa frågor för att bättre förstå andras.
Vårt språk kan vara otroligt kraftfullt. En mening kan förändra spelplanen helt, öka förståelsen, ge nya insikter. I den här modulen kommer du lära dig några enkla frågor som kombinerat med ett nytt sätt att lyssna som kan få en konflikt att tyna bort, eller komma till hjärtat av en fråga utan att dina egna antaganden ställer till det för dig.
Att lyssna och att svara är två element i en konversation. Även om vi kan lära oss att lyssna och öka förståelse för vår omgivning bättre, så finns det tillfällen vi vill dela vårt eget perspektiv med andra. Ett tillfälle som ofta kan leda till missförstånd och konflikt är när vi vill ge eller tar emot feedback. I den här modulen kommer vi utforska en enkel modell för feedback som kommer göra det enklare att både ta emot och ge feedback och samtidigt kunna öka förståelse och bygga relationen mellan olika parter. I den här modulen väver vi samman vad vi lärt oss kring vårt tillstånd, antaganden sammanhang tillsammans med nyfiket lyssnande.
I den här sista modulen summerar vi vad vi har lärt, dyker ner djupare på områden som kanske behöver utforskas ytterligare. Och resonerar hur de verktyg ni lärt er kan omsättas i praktiken i er vardag.
Vanliga frågor och svar
Kursen erbjuds främst till grupper på upp till 30 deltagare. Detta för att vi ser hur mycket mer värde man kan få ut om man inom en grupp kan prata samma språk och hjälpa varandra till bättre konversationer.

Om du vill gå kursen som en del i din egna personliga utveckling går kursen som en öppen utbildning när det finns behov. Du kan registrera ditt intresse nedan så hör vi av oss när nya omgångar planeras.

Oavsett om det är en öppen kurs eller specifikt för en befintlig grupp. Så leds kursen av erfarna utbildare som har ansvar för att skapa en trygg och säker miljö, där det är okej att vara precis som man är så man får bästa möjliga förutsättningar för att lära och utvecklas.

Som deltagare kommer du under inga omständigheter behöva dela eller delta i några övningar som du själv inte känner dig bekväm i att delta i.

Jag som ansvarar för och leder kursen heter Johan Nordin. Det som motiverar mig är den outnyttjade potentialen som ofta finns när vi arbetar tillsammans. Utbildad Dataingenjör som efter 8 år inom mjukvaruutveckling och design, vände blicken mot att skapa förutsättningar för team, projekt och organisationer att arbeta bättre tillsammans. Certifierad Systemic Modelling Professional Facilitator, coachar och faciliterar individer och grupper. Mer än 20 års erfarenhet från att introducera agila och lättrörliga metoder och arbetssätt hos team och organisationer. Brinnande intresse för hur skapa nyfikenhet och hitta ro att navigera i den komplexa och oförutsägbara vardag vi lever i. Bor i Järvsö, älskar energin och friheten från naturen, och flexibiliteten från att arbeta på distans, och inte minst härliga samtal med nya och gamla bekantskaper.
Om du mot förmodan inte kan vara med vid ett tillfälle, är det möjligt att delta i andra öppna tillfällen av samma modul.
Den här kursen är en översättning av kursen “Better Conversations” som är utvecklad av The Better Conversations Foundation. Vi arbetar i nära samarbete med Simon Cole och Chandima Dutton som arbetar på Better Conversations både för att säkerställa att den svenska versionen håller samma höga standard som orginalet.
Om du vill gå kursen individuellt i någon av de öppna utbildningarna kostar kursen 2900 kr exkl. moms.
Intresseanmälan

Här kan du anmäla intresse av att köra den här kursen med din grupp. Vill du gå kursen själv som en del i din personliga utveckling kan du anmäla intresse till det nedan.

  • Några tider eller dagar i veckan som passar dig bättre? Några andra frågor eller funderingar?
Back To Top